A Litofilm 25 éves története

Hogyan kezdődött?

 

Cégünk vezetője, Lipták Mihály induló vállalkozóként egy szitanyomtatással és kreatív tervezéssel foglalkozó vállalkozást indított 1990-ben. Ezt követően 8 év vállalkozói tapasztalattal, 1998-ban megalapította a Litofilm Bt.-t, ami hamarosan Kft. formációvá alakult.
 

A Litofilm akkoriban még 2 fővel egy kis bérleményben dolgozott. Tevékenységünk két különböző speciális területre irányult. Egyrészről fém konzervdobozok és konzervtetők grafikai tervezése és nyomdai előkészítése volt a feladatunk egy multinacionális vállalat számára. A másik profilunk a filmlevilágítás volt. Környező nyomdák részére gyártottunk nyomóforma készítéséhez szükséges nyomdai filmeket. Hamarosan vásároltunk egy B/1 formátumú filmlevilágító berendezést, amellyel gyakorlatilag az összes szegedi és környező nyomda igényeit kiszolgáltuk, immáron több kollégával, akik éjszaka is azon dolgoztak, hogy reggel elindulhassanak a nyomdagépek. Kezdetben  tehát szitanyomással, filmlevilágítással és grafikai tervezéssel foglalkoztunk.

 

 

Belvárosi gyorsnyomdaként

 

Kis idő elteltével a jelentősen nagyobb Vadász utcai bérleményben tovább bővítettük a szolgáltatásaink körét, újabb berendezéseket vásároltunk és elkezdtünk a klasszikus papíralapú nyomdaipari termékek gyártását, könyvkötészetet működtettünk és szaporodtak a tervezőgrafikai megbízásaink is. Kamatoztattuk a korábbi években szerzett reprodukciós ismeretünket, amikor nagy jártasságot szereztünk a képfeldolgozás, nyomdai előkészítés, kiadványszerkesztés területén.

 

Ebben az időszakban gyorsnyomdaként, belvárosi nyomdaként kerültünk  köztudatba, majd megcélozva további lakossági igényeket, nyitottunk egy belvárosi üzlethelyiséget is, ahol elsősorban fénymásolással, fotókidolgozással, bélyegző és ajándéktárgyak készítésével foglalkoztunk. Rá kellett jönnünk azonban arra, hogy a céges megbízások megfelelő minőségű elvégezéséhez, fel kell hagynunk a lakossági kiszolgálással, így öt év elteltével felszámoltuk ezt a telephelyünket és egyirányba helyeztük a fókuszt.

 

 

Mai formában

 

Megvásároltunk egy ingatlant a szomszédos Vadász utca sarkán, Lechner tér 12. szám alatt. A már korábban beüzemelt plakátnyomtatóval és vágóplotterrel megkezdtük a szélesformátumú termékek gyártását, ez volt a belépő a dekorációs üzletágba. A dekoratőri szakma azonban több eszközt és helyet követelt, így telephely bővítéssel és újabb berendezések üzembeállításával előkelő helyet vívtunk ki magunknak a Szeged és Szeged környéki vállalkozások körében, az üzlet- és autódekoráció, reklámeszközök készítésének területén.

 

Mára lefedjük a vizuális kommunikáció jelentős spektrumát, weboldalakat fejlesztünk, kiállítási standokat tervezünk és építünk a grafikai, nyomdai és dekorációs üzletágaink mellett. Jelenleg grafikusok, dekoratőrök, nyomdai és marketing szakemberek, webfejlesztők dolgoznak azon, hogy minél szélesebb körben tudjuk vevőink vizuális igényeit kiszolgálni.

 

Ahogy eddig is, most is a folyamatos fejlődés motivál minket és büszkék vagyunk az eddig elért sikereinkre. Nagy tervekkel állunk a következő 25 év elé is.

 

Ha kíváncsi vagy néhány kiemelt munkákra az elmúlt évekről, nézd meg referenciáinkat:

 

https://litofilm.hu/referenciak.php