Üzleti és reklámdekoráció

Öntapadó fólia, matrica készítés

Autódekorációra, kirakatdekorációra vagy termékcímkére van szüksége?

matrica.jpg ontapado-folia.jpg

Az öntapadós alapanyagok megkülönböztethetők anyagfajtájuk szerint, ez alapján két nagy csoportot különböztetünk meg, papír és műanyag (vinyl) öntapadókat. Aszerint, hogy milyen technológiával dolgozzuk fel vannak nyomtathatók, melyek rendszerint fehér alapszínűek és anyagában színezettek. Ez utóbbiak rendszerint műanyag alapú fóliák, ezeket vágóplotterrel dolgozzuk fel és ragasztjuk autóra, táblára, kirakatra vagy épp más tárgyakat vonunk be vele. A köznyelvben betűkivágásnak nevezik ezt a megoldást, azonban bármilyen grafikai forma, logó kivágható színes öntapadó fóliából. A nyomtatható matricát ugyancsak alkalmazzuk gépjármű dekorációhoz, világító cégfeliratokhoz, cégtábla dekorációhoz, kirakatdekorációk esetén. Autódekorációhoz elsősorban nyújtható, melegíthető, ún. 3D fóliát használunk.

Papíralapú öntapadót, matricát leginkább termékcímkék gyártásánál alkalmazunk és más technológiával nyomtatunk rá. Címke nyomtatás esetében is gyakran előfordul a vinyl, azaz műanyag alapanyag, amely vízálló tulajdonsága miatt közkedvelt, de hűtőházi alkalmazásra is létezik speciális változata.

Mind az öntapadó fóliák, mind pedig a papír alapú öntapadó anyagok különböző típusú, tapadóképességű ragasztófelülettel kaphatók, felhasználási területük szerint választjuk meg őket. Hűtőházi matricához erős és fagyálló, míg kiállítási standokhoz, rövid felhasználási idejű termékekhez gyenge tapadású, ún. visszaszedhető alapanyagot választunk.